Misverstanden over airco's

Over airco's doen heel wat onzinverhalen de rondte. Zo zouden het milieu-onvriendelijke energieslurpers zijn en zou je ziek kunnen worden van werken in een geconditioneerde omgeving. Tijd voor enige nuancering op dit gebied: de misverstanden over airconditioning.

1. Airco's zijn energieslurpers

Een airco verbruikt inderdaad meer energie dan een ventilator op je bureau. Grofweg kun je rekenen op een verbruik van tussen de 1 en de 5 kW. Daarboven heb je het echt over zware, professionele systemen en die laten we hier even buiten beschouwing. Dat lijkt aardig wat, maar moderne airco's gaan heel efficiënt met energie om. Zo kan een aircosysteem ook verwarmen in de winter, waarmee je gas bespaart. Zo maak je veel doelmatiger gebruik van elektriciteit. De meeste vaste systemen van bekende merken vallen onder de A-categorie van het energielabel. De werking van de warmtepomp wordt uitgedrukt in een COP-waarde (coefficient of performance). Een hoge COP-waarde duidt op een efficiënter gebruik. De systemen met de hoogste waarden komen zelfs in aanmerking voor een energieinvesteringsaftrek (EIA), wanneer je het aircosysteem voor een bedrijf laat installeren. En natuurlijk help je zelf een handje door wanneer het minder warm is (bijvoorbeeld 's nachts) gewoon een raam open te zetten. Dan hoeft de airco 's morgens ook minder hard te werken.

2. Airco's zijn ziekmakers

Je hoort vaak dat mensen denken dat ze verkouden of ziek zijn geworden van de airco. Dat kan alleen als het om een ernstig vervuild systeem gaat en daar is bij goed onderhouden airco's geen sprake van. Integendeel, airco's halen juist schadelijke stoffen uit de lucht door deze te filteren. Astmatische of allergische mensen kunnen daarom juist baat hebben bij een goede airco. Ziek of verkouden word je ook niet van in de tocht zitten. Het zijn bacteriën en virussen die mensen ziek maken. Je kunt uiteraard wel ziek worden als meerdere mensen op kantoor ziek zijn. Een aircosysteem verspreid de lucht meer over de werkruimte en daardoor zou je eerder ziek kunnen worden. Je wordt dus niet ziek van de airco zelf, maar mogelijk wel omdat 's ramen en deuren dichtzitten en zieke mensen de virussen of bacteriën die ze bij zich dragen over de ruimte verspreiden. Toch moet je wel oppassen met te grote temperatuurverschillen (bijvoorbeeld een te koud ingestelde airco binnen en een hoge temperatuur buiten). Mensen kunnen niet zo goed tegen forse en plotselinge temperatuurwisselingen en zo'n temperatuurschok kan invloed hebben op je weerstand. Over het algemeen wordt aangeraden het temperatuurverschil met buiten niet groter dan een graad of 6 te maken.

3. Airco's maken veel lawaai

Dit misverstand hebben vaste airco's aan hun zwakkere broeders te danken: de mobiele airco's. Die apparaten maken inderdaad nogal eens wat lawaai, vooral als ze op hun hoogste vermogen moeten draaien. Hoewel ook daar flinke verschillen in zijn: laat je goed informeren als je een mobiele airco voor bijvoorbeeld in de woonkamer wilt. De vaste airco's van de gerenommeerde merken daarentegen, doen hun werk meestal fluisterstil. Fabrikanten hebben de laatste jaren bijzonder veel aandacht aan het beperken van het geluid besteed. De invertertechnologie, waarbij een systeem minder hard hoeft te werken, helpt hierbij. Een goede airco die op gemiddeld niveau staat ingeschakeld, hoor je amper. Dat geldt trouwens ook voor de buitenunits (wel zo fijn voor de buren). Houd rekening met de technische details bij het bestellen van je airco. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibellen (dB(A)). Elke 3 dB(A) betekent een verdubbeling van het geluidsniveau. Met andere woorden, een installatie van 24 dB(A) produceert twee keer zoveel geluid als een installatie van 21dB(A). Dit laatste staat overigens geluid aan het geritsel van bladeren.

Airco's maken veel lawaai? Dat is een misverstand!


4. Airco zorgt voor legionellabesmetting

Legionella groeit bij stilstaand water. Moderne aircosystemen werken zonder waterverneveling en veroorzaken dus geen legionella, in tegenstelling tot sommige ventilatoren die koele lucht blazen met behulp van water. Wel kan er bij een airco condenswater in een opvangbak blijven staan. De airco dient zo geïnstalleerd worden dat condenswater weg kan stromen. Let er bij mobiele airco's op dat in een eventueel waterreservoir geen water voor langere tijd blijft staan.

5. Airco is duur

Aircofabrikant Daikin bewijst dat een wandmodel airconditioning niet lelijk hoeft te zijn; integendeel

Dat valt reuze mee. Natuurlijk, voor een goede aircosysteem betaal je meer dan voor een verrijdbare unit. Maar je hebt er ook veel meer comfort van én de productiviteit stijgt navenant. Een aircosysteem dat goed in aangelegd is vrijwel onderhoudsvrij. Voor bedrijven geldt dat je een investering in een goede klimaatbeheersing er in één seizoen uit hebt. Of airco de investering voor je thuis ook waard is, moet iedereen voor zichzelf bepalen.

6. Airco is lelijk

Smaken verschillen natuurlijk, maar airco hoeft allang geen log en ontsierend apparaat in uw huis of in je kantoor meer te zijn. Veel modellen zijn eenvoudig weg te werken als plafondmodel of cassettemodel. En als het apparaat wel op een opvallende plek hangt, bijvoorbeeld als wandmodel, kun je ook kiezen voor een stijlvol design.Tekst hier invullen...