Model C&H Veritas, dit is het nieuwe model 2019 van Cooper en Hunter. Het uiterlijk en design is wat luxer als de Alpha serie van Cooper en Hunter. Zo heeft de Veritas serie een luxe chrome afwerking en standaard wifi voor Android en Apple! Uiteraard zijn beide systemen al voorzien van het nieuwste koudemiddel R32.

De populairste functie van een airconditioning is koelen. Maar airconditioning heeft meer functies: zuiveren, verwarmen, ontvochtigen en ventileren. Op deze pagina bespreken we kort de verschillende functies.

Koelen

De hoofdfunctie van iedere airco: koelen. Bijna iedere airco werkt met koelmiddel dat door het aircosysteem wordt gepompt. De warmte van de ruimte wordt afgevoerd met dit koude koelmiddel. Dit is het principe van de warmtepomp.

Zuiveren

Door de lucht zeven allerlei (stof)deeltjes, waarvan mensen allergisch kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan pollen bij hooikoortspatiƫnten. Maar de lucht kan ook verontreinigd zijn met nare luchtjes of rook. De meeste aircosystemen hebben een luchtzuiveringsfunctie (al dan niet in combinatie met speciale filters). Door de zuiveringsfunctie aan te zetten, maakt het apparaat de lucht schoon.

Verwarmen

In de koude wintermaanden komt de airconditioner op een heel andere manier van pas. Hij doet dan namelijk dienst als kachel! Als je airco tenminste is uitgerust met een warmtepomp, maar dat geldt voor de meeste. Een airco als kachel is een energiezuinig apparaat dat de beschikbare energie uiterst efficiƫnt omzet in warmte.

Ontvochtigen

De lucht droger maken is een belangrijke functie van een airco. In Nederland hebben we vaak een hoge luchtvochtigheid, wat er ook voor zorgt dat het vaak warmer aanvoelt (gevoelstemperatuur) dan het in werkelijkheid is. De lucht een paar procent droger maken, helpt vaak al om je prettiger te voelen. Bovendien is droge lucht beter voor kostbare apparatuur zoals computers en harde schijven.

Ventileren

Tot slot kan de airco ook dienst doen als simpele ventilator. Bedompte binnenlucht wordt naar buiten gevoerd en verse buitenlucht wordt naar binnen gepompt. Handig, als het om de een of andere reden niet mogelijk is om een raam open te zetten.